Menü Forumlar Popüler İçerikler Arama
Anestezi

Anestezi

Anestezi, hastalarda cerrahi uygulamalarda ameliyat öncesinde ve sonrasında ağrı duymamalarını sağlayan, konforu oluşturan, uygulanan girişime tahammülü arttırmak için geliştirilen tıbbi uygulamaları içerir. Anestezi uzmanı olan doktorlar tıp fakültesinde 4 yıllık eğitim almış, üst düzey tıp teknolojisini kullanan, bilgisiyle ameliyat sürecinin sonunda hastaların sağlıklarına kavuşmasını sağlarlar. Kelime anlamı hissizlik, duyusuzluk olan anestezi, ameliyatlarda hastaların bunu ağrısız ve hatırlanmayan işlem olarak algılamasını sağlar. Güvenli bir şekilde ameliyatın yapılabilmesi için, sadece duyunun ortadan kaldırılması gerekli olup, yeterli değildir. Hastaların ameliyatta solunum, dolaşım gibi fonksiyonlarının kontrol altında tutulması gerekir. Bu anestezi doktoru tarafından sağlanmaktadır. Anestezi ameliyatlarda 150 yıldır kullanılan bir yöntemdir. Gelişmelerle daha konforlu ameliyatlar yapılmaktadır.

Anestezi türleri


Genel anestezi: Hastanın anestezi altındayken tamamen şuursuz olması durumuna genel anestezi adı verilir. Bu işlemde çok sayıda ilaç kullanılır. Bunların içinde damardan verilen ilaçlar olduğu gibi, oksijenle birlikte verilen gazlarda bulunmaktadır. Daha önceden çok kullanılan eter son yıllarda kullanılmamakta, bunun yerine tıpta geliştirilmiş yeni ilaçlar kullanılmaktadır. Ancak herkes için genel anestezi uygun değildir. Herkese genel anestezi verilse de bundan sonra anesteziden uyanamayacak hastalar bulunmaktadır. Bu durum anestezi doktoru tarafından önceden değerlendirilir. Uygun olmadığı tespit edilirse, hastalara diğer anestezi türleri uygulanır. Hastaların acilen ameliyata alınması halinde, gereken tüm önlemler alınarak, hasta ameliyat edilebilir.

Bölgesel anestezi: Ameliyatta hastanın vücudunun bir kısmının uyuşturulması bölgesel anestezi uygulamasıdır. Bu anestezi türünün spinal, sinir bloğu, epidural gibi türleri de bulunmaktadır.

Lokal anestezi: Bu anestezi türü küçük operasyonlarda kullanılmaktadır. Sadece işlem yapılan kısım uyuşturulur. Bu uygulama operasyonu yapacak doktor tarafından yapılabilir. Ancak anestezi doktoru hastanın yaşamsal fonksiyonlarının takibi açısından ameliyatta bulunabilir.

Anestezi doktorunun yaptığı uygulamalar


Anestezi doktoru ameliyattan önce, ameliyattan sonra devamlı olarak hastanın yanında olarak yardımcı olmaktadır.

Ameliyat öncesinde

  • Hastanın sağlık durumunu inceleyerek, yapılacakları anlatır ve sorulara cevap verir.
  • Yapılması gereken tedavi, muayene hakkında bilgi verir
  • Anestezi öncesinde gereken ilaçların alınmasını sağlar
  • Yapılan muayene sonrasında, hastalığın durumuna uygun anestezi türünü belirler
Ameliyat süresince
  • Hastanın ameliyat süresince ağrı duymaması için geren ilaçları verir, kalbin ve akciğerlerin çalışmasını kontrol altında tutar, diğer organların iyi çalışması için tedavileri uygular ve hastaya gerekli olan serum, ilaç ve kanı verir
  • Bütün bu işlemler yapılırken, hastalar bundan habersizdir
  • Ameliyat süresince anestezi doktoru hastanın yanında olur, sağlığını kontrol eder. Bu sırada cerrah rahatlıkla kendi işini yapmaya devam eder.
Ameliyattan sonra

Anestezi doktorunun görevi içinde sadece hastayı uyutmak yoktur. Bunun yanında hastanın uyandırılmasını da kendisi yapar. Hastanın ameliyatta verilen ilaçların etkisinden kurtulması, ameliyat sonrasında ağrı duyulmaması, sağlıklı kalınması için gerekli bakımın ve tedavinin uygulanması için hazırlıkların yapılması ve uygulanması anestezi doktoru tarafından yapılmaktadır. Bu uygulamalar yeterli bilgi seviyesine sahip olan kişilerce uygulanması, ameliyatın konforlu ve hastanın buna tahammülünün sağlanması açısından önemlidir.

Anestezi sırasında oluşabilecek riskler

Hastalarda en sık ses kısıklığı, boğaz ağrısı, kusma, bulantı ve nabız atışında artma ya da azalma etkisi görülmektedir. Bunların dışında nadiren boyun ağrısı, boğaz hasarı, dil ve diş hasarı, alerji, ses tellerinde, soluk borusunda, yemek borusu ve boyun omurlarında hasar oluşabilir. Koter cihazının etkisiyle yanıklar ve kalp krizi oluşabilir.

Ameliyathane dışında anestezi doktorunun uğraşları

Anestezi dalı oldukça kapsamlıdır. Anestezi doktorunun aldığı diplomada "anesteziyoloji ve reanimasyon uzmanı" ibaresi bulunmaktadır. Reanimasyon yaşamı sekteye uğramış olan hastalara ileri yaşam desteği verip, buna sebep olan etken ortadan kalkıncaya kadar hastanın yaşamda kalmasını sağlayacak çalışmaların tamamını oluşturur. Bu uygulamalar çoğu kişinin yaşama dönmesini sağlamış, yoğun bakım ünitelerinin temelini meydana getirmiştir. Yoğun bakım ünitelerinde hastaların yoğun şekilde takibi gerektiğinden, anestezi doktorları tarafından idare edilir.

Bunun dışında anestezi doktorları insanların mustarip olduğu yoğun, kronik ağrı yakınmalarında, ağrıyı ortadan kaldırma deneyimleriyle aktif rol almaktadır. Uygulanan yöntemlerle ameliyat sonrasında oluşan akut ağrıların dindirilmesine, kronik hale gelmiş olan ağrıların tedavi edilmesine çalışılır.
Son Güncelleme : 24.12.2023 07:19:56
Anestezi ile ilgili bu madde bir taslaktır. Madde içeriğini geliştirerek Herkese açık dizin kaynağımıza katkıda bulunabilirsiniz.
Facebook Twitter Pinterest whatsapp
Anestezi Yorumları
şifre

31 Yorum Yapılmış "Anestezi"
ben bu yıl anesteziyi kazandım.nasıl mutlu olduğumu sizinle paylaşmak istedim.gerçektende istediğim bir meslekti
İrem . 02.01.2014
1 YANITI GÖRÜNTÜLE
anastezi teknisyenliği toplamda kaç yıl lütfen ardımcı olun
Umut . 28.04.2014
1 YANITI GÖRÜNTÜLE
anestezi 11. sınıf öğrencisiyim ve çok kolay bişey yani anestezi bazı önlemler alındıktan sonra hiç bir problem olmuyor yani okumak şsteyenlere önerşrşm ama bazı yönlerşylede kötülüğü var her meslek gibi ben şimdi mezun olunca teknisyen olucam ama bununla yetinmek istemiyorum ve tıp a gidip anestezi uzmanı olmak istiyorum bir seçenekte 2 yıllık okuyup tekniker olmak ama bana yeterli deil işte...
Ömer . 04.04.2013
CEVAP YAZ
ben çok araştırdım ve çok güzel bir meslek herkese öneririm aslında 8. sınıf öğrencisiyim fakat komşumuzda bu anestezi bölümünde okuyor ve güzel bir meslek her mesleğin kolaylığı olduğu gibi zorluğuda var güzelliği varsa çirkinliğide vardır bence bi bayan için ideal bir meslek güzel bence okınmaya değer derim.
Senem . 23.09.2014
CEVAP YAZ
Ortaokul 8.sınıf öğrencisiyim. Sağlık meslek lisesi anestezi bölümünü istiyorum fakat atanma zorluğundan dolayı tereddütteyim çok kararsızım hemşire olsam kolay atanırım ama toplum küçümsüyormuş sanırım ne yapmalıyım yardım edin.
Seda . 02.05.2014
CEVAP YAZ
anestezi lise 2. sınıf öğrencisiyim ve kesinlikle muhteşem bişey bu. iş imkanı yok diyen arkadaslar saçmalamasın lütfen burda anesteziden bahsediyoruz. hemşirelik+attnin de işlerini yapabilicek bi eğitim alıyoruz.
Büşra . 03.07.2013
CEVAP YAZ
Ben bu yıl Ticaret Meslek Lisesinden mezun olacağım.Hemşirelik veya Anestezi istiyorum.Ama korkuyorum acıkta kalırım diye.Çünkü öncelik Sağlık Meslek Liselerindeymis.Acaba iyi bir puan alsam kazanabilir miyim ?
Nur . 14.03.2013
CEVAP YAZ
ya ben bu sene anestezi bölümünü kazandım liseden sonra 2 yıllık okumak için üniversite sınavına girmemiz gerekiyo mu ya da direk sınava girmeden mi 2 yıllık okuyoruz yardımcı olur musunuz? :/
Gülsüm . 09.08.2013
CEVAP YAZ
ben düz lise öğrencsiym özel ünıversıtede anestazı okumak ıstıorum fakt unıversıtem bttıkten sonra iş bulma olanagm var mıdır bılmıorm dsuncelerınızı ıstıorum . Tesekkrler
Semra . 11.03.2013
CEVAP YAZ
ya ben anezteziyi bu sene kazandım.daha okula başlamadım.sizce nasıl bişi ve ilk sizde başladığınız zaman nasıl oldu yorumunuz biraz bahsesemisiniz
Elif . 10.08.2013
CEVAP YAZ
benim ciddi rahatsizligim var. Americada oxy chodone ilaci aliyordum ve su an yine ayni ilaca ihtiyacim var. ne yapmaliyim?
Neriman Uzun . 10.05.2014
CEVAP YAZ
ticaret lisesi okuyorum bu sene son senem inş ve 2 yıllık anestezi okumak istiyorum sence iş bulma imkanım var mıdır ?
Gamze . 27.03.2013
CEVAP YAZ
Duz luseden giren arkdas(elif:) ygs2 puanin kact acaba? ortalama kac almak gerekiyo bilgi werebilirsen cok sewinirim
Merwe . 05.05.2014
CEVAP YAZ
Ben anestezi bolumu istiyorum meslek lisesinde okuyorum. Kazanma olasiligim varmi yoksa kendi bölümünü mu aliyolar.
Merve . 27.04.2014
CEVAP YAZ
Teşekkürler insanları bilgilendirip onların korkularını yenme leri ne yardım etmek için yardım ettiğiniz için:)
Derya . 25.04.2013
CEVAP YAZ
atanması nasıl hemen atanılabiliyor mu iş imkanları nereler ataması fazla mı açıkta kalma ihmali nedir ?
Mek . 28.06.2013
CEVAP YAZ
Ben anadolu lisesi öğrencisiyim. Anastezi uzmanlığı için okumam gereken bölüm kaç puan ile alıyor?
Fatih . 19.05.2013
CEVAP YAZ
sizce paramediğe mi gitmeliyiz yoksa anesteziye mi ? hangisi daha iyi yada iş imkanları nasıl ?
Şeyda . 15.07.2013
CEVAP YAZ
anestezi bölümü çok güzel anestezi teknisyenliği 1. sınıfta okuyorum çok zor ama okumaya değer
Sümeyye . 18.05.2013
CEVAP YAZ
anestezinn is alani ii o yuzdn onu okumk istiyorum ama biraz urpertio we korkutuyo meslek?
Betul . 17.03.2013
CEVAP YAZ
ben aneztezi okumak istiyorum bana bi,raz aneztezi hakkında bilgi verebilir misiniz
Serhat . 15.04.2013
CEVAP YAZ
anesteziden mezun oldum. anestezi teknisyeniyim ama atanmam çok zor :/
Simge . 21.06.2013
CEVAP YAZ
korkulacak bişe yokmuş bende ilk korkmuştum ama gayeti kolay oldu
Osman . 04.02.2013 13:58:39
CEVAP YAZ
BENDE ANESTEZİ BÖLÜMÜNÜ OKUMAK İSTİYORUN HEMDE ÇOK MERAK EDİYORUM
Melek . 24.02.2013 12:06:08
CEVAP YAZ
Anestezinin kendisine ait odası oluyor mu lutfen acil cevap verin
Sema . 31.03.2014
CEVAP YAZ
çocuklugumdan beri olmak istiyorumm çok gğzel bir bir bölümm 3
Ceren . 14.05.2013
CEVAP YAZ
anestezi güzel bi meslkte ama gerçekten ömrü kısaltıyormu?
Yaren . 19.06.2013
CEVAP YAZ
herseyı anestezı uzmanı yapıyosa teknıker napıyo
Sagopa . 10.08.2013
CEVAP YAZ
anestezi gerçekten uygulanması kolay bir yöntem
Serap . 02.01.2014
CEVAP YAZ
çok güzel bölüm bu bölümü okumak istiyorum
Gizem . 14.04.2013
CEVAP YAZ
peki dersleri nasıl??? çok mu ağır
Naime . 17.07.2013
CEVAP YAZ
Genel Anestezinin Yan Etkileri
Genel Anestezinin Yan Etkileri
En belirgin etkiler, kusma ve mide bulantısı %10, boğaz ağrısı %10, düşük kan basıncı %3, ameliyat sonrası solunum desteği gereksinimi %3, anormal kalp ritmi %1, yüksek tansiyon %1, uzun dönem oryantasyon bozukluğu ve şuur bulanıklığı %0.5'tir....
Lokal Anestezi
Lokal Anestezi
Lokal anestezi, genellikle ufak bölgelerde uygulanacak cerrahi girişimlerde kullanılan bir anestezi türüdür. Lokal anestezi ile sadece operasyon gerçekleşecek alanda ağrı hissi giderilerek uyuşma sağlanır, hastanın şuuru açıktır. Lokal anestezide kul...
Spinal Anestezinin Yan Etkileri
Spinal Anestezinin Yan Etkileri
Spinal anestezi sonrasında başın dik tutulmaması halindekafa içi kraniel basıncın artmasıyla aşırı baş ağrısı görülebilir. (Genç hastalarda daha çok görülür), mide bulantısı, düşük tansiyon da görülebilir.Spinal anestezi yapılırken çıkabilecek sorunl...
Anestezi Nedir ?
Anestezi Nedir ?
Anestezi nedir? Bir hastalığın tedavisi nedeni ile uygulanacak ameliyatlarda, hastanın ağrıya maruz kalmasını, rahatını ve uygulanacak işlemlere dayanıklılığını sağlamak üzere başvurulan, tıbbi uygulamaları kapsayan bilim dalı olarak tanımlanmaktadır...
Anestezi Muayenesi
Anestezi Muayenesi
Bir kişinin hayatı boyunca herhangi bir sağlık sorunu nedeniyle ameliyat geçirme olasılığı çok düşüktür.Çok nadir yaşadığı böyle bir durumla karşı karşıya geldiğinde doğal olarak hem cerrahi hem de anestezinin nasıl olacağını, başına nelerin gelebile...
Anestezi Bölümü
Anestezi Bölümü
Anestezi bölümü ameliyat sırasında hastanın uyutulması ve tıbbi konularda hekime yardımcı olacak sağlık elemanlarının yetiştirildiği bölümdür. Anestezi teknisyeni diye adlandırdığımız bu kişiler devlete, üniversitelere ya da özel hastanelere görev ya...
Anestezi Öncesi Yapılan Testler
Anestezi Öncesi Yapılan Testler
Anestezi değerlendirmesinde: akciğer filmi, elektrokardiyografi (Genellikle 40 yaşından büyük hastalarda istenir), kan sayımı, karaciğer ve böbrek fonksiyon testleri, öncelikle istenen tanı testleridir. Anestezi doktoru başka tetkikler de isteyebilir...
Anestezi Teknisyeni
Anestezi Teknisyeni
Anestezi Teknisyeni, hastaların uyutulma işlemi ile ağrıya duyarsız hale getirilmesini ve hekim tarafından talimatlara uygun olarak, anestezi işlemlerinde doktora yardım eden mesleki elemanlardır. Anesteziyi oluşturan maddelere anestezikler, ilgili u...
Genel Anestezi Nasıl Uygulanır?
Genel Anestezi Nasıl Uygulanır?
Genel anestezi yaygın inanışın aksine ağız ve burundan solutulan gazlar ile uygulanmaz. Bu tür yöntemler olsa da günümüzde uygulanan modern anestezi tekniklerinde damardan verilen ilaçlar ile hasta uyutulur ve tüm ameliyat boyunca anestezi cihazı ve ...
Spinal Anestezi Nasıl Yapılır?
Spinal Anestezi Nasıl Yapılır?
Öncelikle hastaya damar yolu açılır, tansiyon aleti ve ekg elektrodları bağlanır, hastanın durumu göz önünde bulundurulur ameliyat öncesi anestezi uzmanı tarafından yapılan muayenede ya da hasta ameliyathaneye alındığında hasta bilgilendirilir. (Seni...
İnhalasyon Anestezikleri
İnhalasyon Anestezikleri
İnhalasyon anestezikleri, tıbbi müdahale öncesinde hastanın hissizleştirilmesi için nefes yolu aracılığıyla aldığı medikal içeriklerdir. Anestezi ise tıbbi operasyon esnasında hastanın müdahalelerden dolayı acı hissini yok etmek adına uygulanır. Bu u...
Spinal Anestezi
Spinal Anestezi
Spinal anestezi, bel bölgesi altında bulunan organlara yapılacak operasyonlarda kullanılan anestezi türüdür. Genel anestezi alamayan hastalarda da bu yöntem tercih edilir. Oldukça pratik olan bu anestezi türünde hasta bilinci açık bir şekilde ameliya...

 

Genel Anestezinin Yan Etkileri
Lokal Anestezi
Spinal Anestezinin Yan Etkileri
Anestezi Nedir ?
Anestezi Muayenesi
Anestezi Bölümü
Anestezi Öncesi Yapılan Testler
Anestezi Teknisyeni
Genel Anestezi Nasıl Uygulanır?
Spinal Anestezi Nasıl Yapılır?
İnhalasyon Anestezikleri
Spinal Anestezi
Genel Anestezi
Anestezik Mortalite ve Morbidite Nedenleri
Anestezi
Bölgesel Anestezi
Anestezi Odasında Neler Vardır?
Anestezi Yöntem ve Uygulamalar
Epidural
Anestezi İlaçları
Genel Anestezi Ne Kadar Güvenilir?
Popüler İçerik
Genel Anestezi
Genel Anestezi
Genel anestezi, hastanın hayati fonksiyonlarında farklılık olmaksızın, geçici bilinç kaybı yaşamasına ve reflekslerinde azalmaya neden olan tıbbi uygu...
Anestezik Mortalite ve Morbidite Nedenleri
Anestezik Mortalite ve Morbidite Nedenleri
Beşeri Nedenler Anestezik ölümlerin yarısına yakınında nedenin anestezi uygulaması, cerrahi işlem, hasta ve araç/gereç yönünden beşeri hata ve yetersi...
Bölgesel Anestezi
Bölgesel Anestezi
Vücudun bir kısmının; ( kol, bacak, göğüs vs. ) iğne yapılarak uyuşturulmasına "Bölgesel Anestezi" denilir. Bunun da spinal, epidural, sinir bloğu gib...
Anestezi Odasında Neler Vardır?
Anestezi Odasında Neler Vardır?
Ameliyathanede anestezi için ayrılan bölümde anesteziyle ilgili bazı araç ve gereçler bulunur. Bunlardan birisi anestezi makinesidir. Anestezi vermek ...
Anestezi Yöntem ve Uygulamalar
Anestezi Yöntem ve Uygulamalar
Anestezi, her türlü cerrahi girişimlerde ve birçok hastalığın tedavisinde ayrıcalıklı bir yere sahiptir. Anestezi olmadan hiçbir cerahi girişim gerçek...
Epidural
Epidural
Epidural, vücutta belirli alanlarda oluşan ağrı iletimini engelleyen, bölgesel anestezi türünde bir anestezidir. Mutlaka deneyimli bir doktor tarafınd...
Anestezi İlaçları
Anestezi İlaçları
Anestezi İlaçları: Anestezi ameliyat olacak hastaların acıyı daha az hissetmeleri için tıbbi yapılan bir uygulamadır. Anestezinin kelime anlamı zaten ...
Popüler İçerik Son Forum Konuları Yardım Sayfaları  
Genel Anestezinin Yan Etkileri
Lokal Anestezi
Spinal Anestezinin Yan Etkileri
Anestezi Nedir ?
Anestezi Muayenesi
Anestezi Görevleri Arasında Postop Ve Hasta Transfer Varmı?
epidural anestezi ile dogum yapti
Anestezi Tanısı
Genel Anestezi Sonrası
Rinoplastis
Tıbbi Sorumluluk Reddi
Gizlilik Politikası
Çerez (Cookie) Politikası
Güvenlik Politikası
Bizimle İletişime Geçin
Forumlar
Site Haritası
Feed
Son Forum Konuları
Anestezi Görevleri Arasında Postop Ve Hasta Transfer Varmı?
epidural anestezi ile dogum yapti
Anestezi Tanısı
Genel Anestezi Sonrası
Rinoplastis
Yardım Sayfaları
Tıbbi Sorumluluk Reddi
Gizlilik Politikası
Çerez (Cookie) Politikası
Güvenlik Politikası
Bizimle İletişime Geçin
Forumlar
Site Haritası
Feed
Sitede yer alan haber ve içeriklerin tüm hakları saklıdır ve buradaki bilgiler sadece bilgilendirme amaçlı olup, kullanımına, uygulanmasına, satın alınmasına, delil gösterilmesine veya tavsiye edilmesine aracılık etmez. Sitemizdeki bilgiler, hiç bir zaman kesin bilgi kaynağı olmayıp, kullanıcılar tarafından eklenmiştir veya yorumlanmıştır. Buradaki bilgiler sitemizin asıl görüşlerini içermeyebileceği gibi hiçbir taahhüt ve tavsiye yerine de geçmez.
Ocak - 2024